Skip to content

Snygg på studenten, inte full

Ifjol rapporterades mängder av alkoholrelaterade olyckor och incidenter i samband med studentfirande vilket gör att man nu varnar för mer fylla på studenten. Men varför vara full när man kan vara snygg?

Nu är det snart dags för årets studenter att springa ut, men innan det är hög tid att ta på sig sin studentmössa från Nordictraditions kan det vara bra att planera ut resten av sin outfit. Till exempel är en av årets trender i år att hotta upp den vita klänningen för tjejernas del och killar ska helst byta den svarta kostymen mot en ljus eller blå. Men man ska inte tro att det går jätte fort att shoppa fram rätt kläder, oavsett om man är kille eller tjej. Det var något som tidningen Vlt fick erfara när en journalist valde att följa med ett gäng blivande studenter på shoppingtur i Västerås – då blev det många klädbyten! Men kläderna är inte den enda trenden på årets student, även alkoholen spelar en markant roll, den ska nämligen inte alls vara med.

Nykterheten, hetaste trenden

Att studentfirande ofta är tätt sammankopplat med fylla och olyckor orsakade av fylla är ingen nyhet och det är just därför man nu tar i med hårdhandskarna kring detta. Initiativtagare till förbud mot alkoholförtäring på studentflaken till exempel är bland annat staden Västerås skriver Expressen. Men man slutar inte här. Till exempel skriver Sveriges radio om hur skolor i staden faktiskt kommer att stoppa studenterna från alkohol redan under studentdagens första timmar innan flakåket. Man säger bland annat till tidningen att man kommer att stå i dörren och kontrollera studenternas nykterhet och väskor för att se till att så lite alkohol förtärs i samband med firandet. Men det kanske inte gör så mycket att alkoholen bannlys? Att vara nykter är ju faktiskt den största trenden 2023!