Skip to content

Hur man väljer rätt färg kostym

När du köper en ny kostym är hänsyn till färg lika viktigt som kostymens passform och funktion. Rätt färg kan förmedla ett kraftfullt budskap och är ett bra sätt att uttrycka ditt humör eller avsikt. Vår guide hjälper dig välja rätt färg för din kostym baserat på budskapet du försöker förmedla och bilden du vill gestalta.

FYRA SAKER ATT TÄNKA PÅ NÄR DU VÄLJER FÄRG PÅ DIN DRÄKT

1. När kommer du att ha på dig din nya kostym?

Innan du väljer din kostym måste du överväga anledningen till att du gör köpet. Oavsett om det är för ett formellt tillfälle som ett bröllop, en begravning eller ett affärsmöte, kommer tillfället och kraven på klädkod att vägleda dig mot lämpliga färgalternativ.

Tillfället kan också diktera stilen och materialet för den kostym du köper. Som med alla investeringsköp kan du också överväga hur mycket slitage du kommer att kunna få ur din kostym eftersom detta kan avgöra vilken färg du väljer.

2. Ta en titt inuti din garderob. Vilken färg har du redan?

Innan du köper en ny kostym är det värt att granska din befintliga kollektion. Har du mer än en kostym i samma färg? Om så är fallet kan det vara dags att prova en annan färg för att få variation i din garderob.

3. Att välja en kostym för att komplettera din hudton

Om du vill att din kostym ska komplettera din hudton, och få dina ögon att gnistra och din hud att glöda, är det värt att överväga en kostym som kompletterar din hudton. När allt kommer omkring vill ingen se gul och urtvättad ut när de vill se som allra bäst ut.

Som en allmän guide passar ljusare kostymer mest  personer med medium och mörkare hudtoner. Likaså ser en djup och mörk färgad kostym passar mest på ljusare hy. 

Om du är varmtonad kommer du att ha en gul underton, dina vener är vanligtvis grönare till utseendet. Du kommer att få mycket värme till dina ögon, hud och hårfärg. Gult guldsmycken kan också passa dig bäst.

Om du är kalltonad har din hud en rosa underton, dina ögon kan vara ljusare, dina vener blåare och din hårfärg kan vara askar i tonen. Silver- eller platinasmycken kan passa dig bäst.

Vi rekommenderar att du väljer en kostym som är i linje med din naturliga underton för en verkligt sammanhållen look. Till exempel kommer en varm olivgrön kostym verkligen att komplettera dem med djupare, varmare hudtoner, och en kalltonad blå kostym kommer att smickra dem med blekare, kalla toner i huden.

Det finns dock inga regler för detta och du kan välja den färg som du gillar bäst som passar tillfället. Så länge du känner dig bekväm är det allt som betyder något.

4. Kostymfärgens psykologi

Visste du att speciella färger betyder olika betydelser? Människor väljer vanligtvis en felsäker svart, grå eller mörkblå kostym, men det betyder inte att du måste fastna i status quo. Har du funderat på att välja en rödbrun, tweedbrun eller mörkgrön kostym för att verkligen sticka ut?

Här är lite färgpsykologi som du kanske vill hänvisa till när du överväger din nya kostym.

  • Svart: Ofta valfri kostymfärg för svart slips eller mer formella tillfällen, svart är en färg som förknippas med formalitet och kraft.
  • Navy: Betecknar förtroende och självförtroende. 
  • Grå: En konservativ och auktoritativ färg men betyder också pålitlighet.
  • Brun: associerad med integritet och blygsamhet. Jordfärger som brun eller brun kan få dig att framstå som mer tillgänglig.
  • Grönt: En harmonisk färg som väcker kreativitet.