Skip to content

Vad betyder AM och PM?

vad betyder am och pm

AM och PM är förkortningar som används för att ange tiden på dygnet i det som kallas för 12-timmarsklocka. Uttrycket kommer från latin och står för ante meridiem och post meridiem, vilket betyder “före middag” och “efter middag”. AM används för att ange tiden under morgonen och förmiddagen, medan PM används för att ange tiden under eftermiddagen och kvällen.

12-timmarsklockan används främst i engelskspråkiga länder som USA och Storbritannien, medan de flesta andra länder använder 24-timmarsklockan. I Sverige är vi vana vid att använda 24-timmarsklockan, där tiden anges från 00:00 till 23:59. Men det kan ändå vara bra att ha kännedom om AM och PM, särskilt om du reser eller kommunicerar med personer från länder där 12-timmarsklockan används.

För att förstå hur AM och PM fungerar, kan vi använda några exempel. Om klockan är 10:00 på morgonen, så skulle det på 12-timmarsklockan vara 10:00 AM. Om klockan är 3:00 på eftermiddagen, skulle det vara 3:00 PM. Men vad händer när klockan slår midnatt eller lunchtid? För att undvika förvirring används ibland uttrycken “midnatt” och “middag” istället för AM och PM. Så om klockan är 12:00 mitt på dagen, så skulle det vara 12:00 middag, och om klockan är 12:00 mitt på natten, så skulle det vara 12:00 midnatt.

Det finns några enkla sätt att hålla reda på AM och PM. Ett vanligt knep är att använda sig av en mental bild av solen. AM kan tänkas stå för “Ante Meridiem” eller “Före soluppgången”, medan PM kan stå för “Post Meridiem” eller “Efter solnedgången”. Detta hjälper till att komma ihåg att AM kommer före middag, medan PM kommer efter middag.

Det kan vara användbart att känna till AM och PM i olika situationer, till exempel när du bokar flygresor eller planerar möten över tidszoner. Om du till exempel ska boka ett flyg från New York till London och du ser att avgången är kl. 10:00, kan du förstå att det är 10:00 AM i New York och att du kommer att landa i London på kvällen.

I vissa situationer kan det vara svårt att veta vilket tidsformat som används, särskilt om du kommunicerar med personer från olika länder. Det är alltid bäst att vara tydlig och specificera vilket tidsformat du använder för att undvika missförstånd.

Sammanfattningsvis kan vi säga att AM och PM är förkortningar som används för att ange tiden på dygnet i 12-timmarsklockan. AM står för “före middag” och används för att ange tiden under morgonen och förmiddagen, medan PM står för “efter middag” och används för att ange tiden under eftermiddagen och kvällen. Det är viktigt att vara medveten om dessa förkortningar när du kommunicerar med personer från länder där 12-timmarsklockan används.