Skip to content

Bo på en husbåt – Ett annorlunda sätt att bo på

Det finns säkert många som drömmer om att bo på en husbåt. Att få vakna till att vattnet kluckar mot huset eller kasta loss för att hitta en annan hamn att bo i. En del uppfyller sin dröm att flytta in på en husbåt och få ett annorlunda hem. Samtidigt ha en total frihet där det går att välja vart man vill bo. Är man osäker, går det alltid börja med att hyra en husbåt och ta reda på om man gillar det eller inte.

Det finns vissa saker som det gäller att tänka på innan ett köp av en husbåt genomförs. Vill man ha sin husbåt i till exempel i Sverige så kan det krävas ett bygglov. Dessutom finns det vissa regler som behöver uppfyllas innan ett tillstånd kan godkännas. Så därför bör man fundera på vart och vilken hamn som husbåten ska vara förtöjd.

Husbåten gungar

En sak som är mycket viktigt innan man köper sig en husbåt är att inte ha anlag för sjösjuka. En husbåt gungar nämligen eftersom sitt hus ligger i vattnet. Husbåten följer vattnets naturliga rörelser och skulle det storma eller kommer en förbipasserande båt, får man vara beredd på att det kan gunga riktigt mycket.

Det är lätt att tro att en husbåt blir extra kall att bo på under vinterhalvåret i Sverige. Faktum är att så behöver det verkligen inte vara. Det gäller se till att isolera väl, ha golvvärme och element, samt till och med montera en luftvärmepump. Då blir inomhusklimatet riktigt behagligt. Det finns till och med husbåtar som har braskaminer som det går att elda i om det skulle bli riktigt kallt. Självklart så spolas inte avloppsvattnet ut i vattnet, utan bor man vid en hamn så kan man i vissa fall koppla in avlopp och vatten. Annars finns det tankar som samlar upp allt som sedan töms med jämna mellanrum, likt dem som finns i husbilar och husvagnar.

Beroende på vilken typ av husbåt man har så går det i vissa fall köra iväg med sitt hem. Dessa har oftast varit vanliga båtar från början som sedan har designats om till husbåt. Vissa husbåtar har motor plockats bort för att inreda motorrummet till något annat mer nyttigare rum. Därför ska man fundera på vad man är ute efter innan ett köp av en husbåt. Precis som med vanliga hus får man som husbåtägare ta upp huset på torra land för att ta en närmare titt på skrovet. Det kanske behöver målas eller underhållas på annat sätt.

Vad krävs om man vill bo unikt i en husbåt?

Naturligtvis så behövs en husbåt, men också en båtplats i en hamn. Det går att hitta husbåtar till salu på diverse hemsidor. Har man tur så hittas en husbåt med tillhörande båtplats. Annars gäller det att hitta en kajplats någon annanstans. Givetvis kan man köpa en vanlig lite större båt och sedan inreda den själv efter sitt eget tycke och smak. Tänk på att vissa städer kräver att man som husbåtsägare behöver har tillstånd.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *