Vill du ha större muskler? Magmuskler? Större armar? Se vältränad och stark ut? Då behöver du intressera dig för styrketräning och kost. Det är det lättaste sättet att få stora muskler. I den här artikeln fokuserar jag på träningen och tipsar om ett sätt du kan träna på för att bygga muskler.

Muskler – steg 1

Många som tränar och har tränat på gym under långa perioder delar upp sin träning. De kör en muskelgrupp en dag, och en annan muskelgrupp nästa dag osv. Det kan ungefär se ut så här:

» Måndag: Framsida överkropp = bröst, mage, framsida axlar, mitten axlar.
» Tisdag: Baksida överkropp = rygg, baksida axlar
» Torsdag: Armar = triceps, biceps, underarmar.
» Söndag: Ben = framsida lår, baksida lår + vader (+ lite rumpa kanske 🙂

Välj dagar som passar dig och välj ut vilka muskler du vill träna under dagarna. Tänk dock på att en del muskler hjälper till när du tränar andra muskler. Till exempel kan triceps hjälpa till på en del övningar där du tränar bröst, exempelsvis bänkpress. Därför bör du inte träna triceps dagen efter eller dagen före du tränar bröst. Låt det gå en dag emellan eller så kan du träna bröst och triceps samma dag. Det här gäller även många andra muskler som «sammarbetar» med varandra. För att få ut allt av träningen behöver du alltså antingen träna de samarbetande musklerna samma dag, eller ta en till två dagars paus mellan träningarna av de här musklerna.

Tips: Träna alla kroppens muskler. Om du tex undviker att träna benmusklerna kommer det se väldigt konstigt ut sen när alla andra muskler är stora.

Muskler – steg 2

När du bestämt dig för vilka muskler du ska träna på dagarna är det dags att ta nästa steg. Välj en till tre övningar per muskelgrupp, men överdriv inte det hela. Det räcker att göra 4-7 övningar per pass. Om man jämför med schemat där uppe så kan man exempelvis göra de här övningarna:

» Måndag: Bänkpress, bröstmaskin, cablecrunches, militärpress och sidlyft med hantlar.
» Tisdag: Marklyft, latsdrag, kabelrodd och omvända flyes med hantlar.
» Torsdag: Dips, stångcurl, pushdown, hantelcurl och hammercurl.
» Söndag: Knäböj, benpress, raka marklyft, lårcurl och stående vadpress.

Det här är som sagt bara exempel på övningar. Du måste hitta övningar som passar dig. Om du är rätt ny inom styrketräning så kan du testa många övningar tills du hittar de som känns rätt. Tänk på det här när du väljer övning: Känns det i rätt muskler? Kan man öka vikten mycket? Känns övningen bra att göra, dvs är den skön, kul, väldigt jobbig för musklen? Något som får dig att fastna för övningen helt enkelt.

Muskler — steg 3

Steg 3 handlar om repetioner och set. Tex: tre set med tio repetioner är lika med tre gånger tio repetioner (3×10). Få repetioner med tung vikt ger främst styrka = starkare muskler. Fler repetioner (8-12) med mellanvikt ger främst muskeltillväxt = större muskler. Många repetioner ger främst bättre kondition = uthålligare muskler. Nu när du är ute efter större muskler bör du ta så mycket vikt att du hinner göra 8-12 repetioner innan du inte orkar mer.

» Alla dagar: Ca 8-12 repetioner i tre set = 3×8-12.

Du kan också göra undantag för vissa övningar om du vill. Till exempel kan du köra på 4-6 repetioner när du gör marklyft och knäböj. Oavsett antal repetioner så tar det tid att få muskler. Det är svårt att bygga muskler snabbt. Ett träningsschema gör allt mycket enklare. Skriv ett du också.

Annat viktigt förutom träningen

Nu förstår du nog hur ett träningsscema kan se ut. Träningen är en grundpelare för att få större muskler, men det är långt från allt. Det spelar ingen roll hur bra du sköter träningen så länge du inte sköter det andra viktiga. De tre andra grundpelarna är kosten, sömnen och återhämtningen. Får du alla grundpelarna att fungera tillsammans kommer du få större muskler. Med glöm aldrig bort det som ligger bakom varje lyckat resultat: Intresse, motivation, vilja, tålamod och tid.

Tips: Kosttillskott (tex proteinpulver) är bra om du tränar mycket.
Musklerna behöver mycket protein för att växa.